ATG-odds - så spelar du V-75

V-75 är ett av Sveriges mest populära spelobjekt och ATGs stolthet inom sina travspel. Spelet har skapat sig en gigantisk omsättning, vilket generar regelbundna miljonvinster, jackpottar och bra odds för dig att dra nytta av. Här kommer vi gå igenom hur dessa odds fungerar och hur man tänker när man sätter dom.

Så spelar du

En V-75 tävling sker vanligtvis en lördagseftermiddag då sju lopp körs. Det skapar riktiga spelfester bland folket. Varje lopp, eller avdelning som det också benämns, får garderas med flera möjliga vinnare. Motkravet är en dyrare kupong att lämna in. Det finns vissa förbestämda syn, som hjälper dig veta hur mycket kupongen kommer att kosta. En rad, alltså streckad häst per avdelning, kostar alltid 50 öre. För att få totalsumman ska du alltså multiplicera antal rader med 0,5 kr. Om en av dina streckade hästar inte skulle komma till start, tillkommer en reserv som du antingen streckat själv, eller ATG väljer ut åt dig. Använder du dig av det så kallade Harry Boy hjälper ATG dig att teckna kupongen.

Så vinner du

Som också tävlingsformens namn antyder kan du vinna på 5,6 och 7 rätt i V-75. Det avgörs mycket hur favorittippade vinnarhästarna är, då det är oddsen som styr. Ibland blir det till exempel ingen utdelning alls för 5 rätt, om det varit en mycket favoritbetonad kupong. Däremot brukar du kunna kvittera ut rejäla vinster för 7 rätt. Din vinst påverkas också av hur många totala vinnare det är. Alla vinner delar nämligen på den totala summan som räknas ut automatiskt utifrån oddsen.

Så mycket vinner du

Alla hästar som kommer till start i en V-75 avdelning har ett vinnarodds. Det är inte ATGs bedömning till hästens vinstchanser som främst utgör oddset, utan hur de tror att befolkningen kommer att tippa. De med lägre förväntade streck har såklart ett högre odds och vice versa. Efter att alla lopp har körts får man fram ett sammanlagt odds för hela tävlingen. Dessa odds multipliceras nämligen till en sammanlagd summa. Har det varit många överraskningar kan totalsumman stiga rejält i höjden. Vinstfördelningen går sedan till så att de med 7 rätt får dela på 40 % av den summan, har man 6 rätt får man vara med och dela på 20 %. Slutligen delar de med 5 rätt på resterande 40 %. Är du ensam vinnare på 7 rätt brukar det kunna bli rejäla slutvinster på en skrällbetonad kupong. Rekordet är från 2010, då en ensam 7-rättstippare kammade hem fantastiska 67 miljoner kronor.